למה עסקים בישראל פוחדים להקים חברה בע"מ
הדבר מתחיל אצל רואי החשבון/יועצי המס/ מנהל החשבונות החיצוני הטוען בפני לקוחותיו כי "אין טעם להקים חברה" לדבריהם כפי שמספרים לי לקוחותיי.
הרבה, אבל הרבה עסקים מתנהלים באמצעות מחברות, פתקים, חישובים בראש, תשלום לספקים מתוך זיכרון, זוכרים מי חייב להם ולפי זה גובים כספים, בקיצור הקשר בין העסק שלהם למערכת הנהלת החשבונות שלהם הוא קשר מקרי בלבד ומסתכם בדרישה של יועץ המס או מנהל החשבונות ב-להביא לו את החומר ולהשאיר שלו שיקים עבור ביטוח לאומי, מס הכנסה ומקדמות.
עסקים קטנים או עסקים של בעלי מקצוע חופשי עדיין עובדים עם כספים מתחת לשולחן והפחד שלהם שבחברה בע"מ הם לא יוכלו להתנהל כך.
ובכן בעלי עסקים אתם טועים, וטועים בגדול, עסקים המתנהלים בחשיבה לא נכונה ובחוסר הבנה מהותי שניירת הנהלת החשבונות היא הדבר הכי חשוב בעסק אזי לא ימשיכו להיות קיימים, בפרט היום באקלים העסקי שבו אנו נמצאים, עסקים המטרה שלהם להתפתח ולגדול, לקבל מימון והלוואות לפיתוח עסקי, ברגע שהניירת שלהם לא מסודרת (ובחברה בע"מ ניירת חייבת להיות מסודרת) או שהם מתנהלים עם גבייה מתחת לשולחן לעולם לא יוכלו להתקדם ברקורד של החברה, במחזור כספיה הנכון, ובאפשרות להתקדם, להתפתח, להלוות, למכור וכ"ד.
לצערי חלק ממנהלי החשבונות או יועצי המס לא מבינים כי היחסים השתנו ואין קריטריון מספרי לפתיחת חברה, החשוב הוא איך העסק בונה את עצמו בעולם שמבוסס על CREDIBILITY (היסטורית האשראי של העסק)
יותר מזה לעצמאים, עוסקים מורשים, שותפות רשומה עד ה-01.08.2017 עמד גובה התשלום השנתי לביטוח לאומי על 38.000 ₪ בחודש ל-77.000 אלף ₪ בחודש מה שאומר שמי שפועל במסגרת עצמאי עוסק מורשה ישלם עד 77.000 ₪ ביטוח לאומי כאשר אם הוא היה הופך את המסגרת שלו לחברה בע"מ אזי היה פטור מתשלום לביטוח הלאומי בתור עצמאי והיה משלם לפי מדרגות השכר שהיה מקבל כשכיר בחברה של עצמו, שלא לדבר על מקדמות המס.
בואו ננסה להבין למה עדיף לעבוד תחת מסגרת של חברה.
1. חברה היא גוף משפטי נפרד ולכן התחייבותה מוגבלות בע"מ. החברה היא האורגן המשפטי ולא בעלי המניות של חברה ולכן כל עוד בעלי המניות פעלו בהתאם לקריטריונים לא תיפול עליהם צרה אילו היו במסגרת של עוסק מורשה או שותפות רשומה.
2. חברה מנוהלת במערכת הנהלת חשבונות כפולה מה שסוגר פתחים כעוסק מורשה.
3. חברה משלמת מס של 26% ולא משלמת ביטוח לאומי של עוד למעלה מ-25%
4. בעלי החברה הם שכירים בחברה ומקבלים משכורת שהם קובעים ומס הכנסה וביטוח לאומי משולמים בחישוב אישי על פי נקודות הזיכוי של בעל החברה כשכיר.
5. והיה וחברה הרוויחה בשנה אחת ובעל המניות רוצה למשוך כסף מהחברה הוא עושה זאת באמצעות תלוש המשכורת שלו או באמצעות דיווידנד על הרווח הווה אומר החברה משלמת מס של 26% ובמשיכת הדיבידנד משלמת החברה 25% ואז הכסף מוזרם לבעל החברה או לבעלי החברה.(בדרך כלל לא מושכים את הרווחים מהחברה, נהנים ממשכורת יפה וממשיכים להשקיע בחברה)
6. יש הרבה מאד התאמות שרואה החשבון עושה בהוצאת המאזן השנתי אשר גורמות לחברה המרוויחה לשלם כמה שפחות מס והחברה המפסידה בשנה בשנתיים הראשונות סופגת את ההפסדים שחוזרים אליה כאשר החברה מרוויחה אחרי תקופת ההרצה בניכוי ההפסד משנים קודמות.
7. קל לנהל חברה אם מערכת הנהלת חשבונות של חברה מאחר וכל מנהל היום חייב להבין שאת המסקנות, התובנות, איך להמשיך, מה לעשות להבראה, הכול מגיע מהניירת של הנהלת החשבונות ובדרך זאת הוא יכול לתפקד ולקבוע אסטרטגיה או לשנות טקטיקה בחברה שלו.
8. מנהל חברה שלא בקיא בכל הניירת והדוחות שמפיקה עבורו מערכת הנהלת החשבונות יכול לקחת לו יועץ עסקי אשר יכוון אותו בדרכיו.
קראו עוד איך מפסיקים להיות שכירים
לסיכום
לא משנה מה מחזור העסקים של העסק (אני לא מדבר על קיוסק או על קוסמטיקאית, או על בעל מקצוע חופשי) כל עסק, יזמות, או עסק חדש שחושב להתפתח קדימה או כאלה שרווחיהם למעלה מ–17 אלף שח בחודש. עברו לחברה בע"מ
עלויות של אחזקת חברה במערכת הנהלת חשבונית עולה קצת יותר מהמחיר שמשלמים כעוסק מורשה וכמו בעוסק מורשה יש את מאזן סוף השנה ששם מחשב רואה החשבון סכום נוסף. האמינו לי זה שווה, יש בניהול חברה יתרונות שרק בהמשך הדרך העסקית שלכם תבינו את הצעד הנכון שעשיתם.
בהצלחה