אין מה לעשות חייבים לקבל החלטה!
למעשה תפקיד ניהולי דורש קבלת החלטות! על סמך החלטות ניהוליות תתנהל החברה, במידה וההחלטות יהיו שגויות אזי תוצאות החברה יהיו כושלות, אך אם ההחלטות יהיו נכונות סביר להניח כי החברה תנוהל ותעפיל מעלה.
אז איך לעזאזל מקבלים החלטות נכונות.
הרי אם כולנו היינו מקבלים החלטות נכונות לא היו חברות בעסקים ב"צרות"
יותר מזה אנו יודעים שבקבלת החלטות כאלה ואחרות יש מן ההימור! והרי אנחנו אוהבים ל"המר" אבל האם ההימור הזה אינו מסוכן עבורנו? מנהלים נוטים לקבל החלטות על סמך ניסיון ואינטואיציות שהם בהחלט שני כלים חשובים במערכת קבלת ההחלטות. אבל לא מספקים, הסיכוי לקבל החלטות שגויות דווקא מתרכזות בתחום הניסיון שאולי הוא ספציפי וממוקד בתחום העיסוק והחלטה חשובה בדרגי הניהול אין הבה מתחום של החברה אלה ניסיון כולל ורחב בכול תחומי הניהול המגוונים .לגבי האינטואיציה גם כאן יש משקל לכאן ומשקל לשם וזאת מאחר והמוח הקדמון שלנו זוכר סיטואציות העולות לנו ברגע קבלת החלטות.
כ יועץ עסקי בואו יחד ננסה להפחית את ההימור ואת הסיכון ונגיע לדרך המלך בכול מה שקשור להחלטות.
החלטות מהותיות הנוגעות בכול רחבת הניהול עדיף שיתקבלו עם יועץ עסקי ומלווה אשר אין בנפשו ובראשו אינטרס אישי המנחה כול בן אנוש הווה אומר התייעצות כזאת יכולה להביא תוצאה נקייה וסטרילית ובפרט ליועץ יש את הניסיון והכישרון בתחום הניהול הכללי וחוץ לעצותיו יודע לתכנן מהלכים אסטרטגיים וטקטיים.(ולראייה בוא נסתכל על מנהיגנו המתייעצים על כול החלטה עם יועץ ייעודי)
שנית, החלטות בארגון, עדיף שיתקבלו בצוותא.
ומדוע בצוותא, כי עדיף לשמוע מגוון דעות לגבי החלטה מהותית גם אם הם לא נעימות לאוזניים ויוצרים אנטגוניזם בקרב הסובבים ליד שולחן הדיון. מנהל טוב ללא "עקבות" יכול ללמוד הרבה לפני החלטתו כאשר הוא שומע את המתנגדים להחלטה והסיבות המוצגות על ידם" פרט חשוב שקבלת ההחלטה חייבת בסובבים הנוגעים לאותה החלטה או אנשים מתחומים שונים אשר יסתכלו על קבלת ההחלטה גם מכיוונים שלא קשורים ישירות למהות הסוגיה להחלטה.
אני לא אומר כי כול החלטה של מנכ"ל או בעל עסק דורשת דיון מעמיק, אך כאשר מדברים על שאלות אסטרטגיות, או הנוגעות במקרו של החברה ההתייעצות לעניות דעתי חשובה ומחויבת המציאות.
יש המייעצים בתוך הארגון אשר העצה אשר יתנו יהיו עצות אינטרסנטיות הנובעות מתוך אינטרס, תפקידו של מנהל או מנכ"ל היא לדעת לנטרל בתהליך קבלת ההחלטה עצות הבאות מתוך אינטרס אישי וצר. ובכלל לדעתי, החלטה דרמטית הנדרשת חייבת להגיע לשולחן הדיון עם מקסימום מיידע הקשור לסוג ההחלטה, אם מדברים על יציאה לשיווק מוצר חדש, אזי לשולחן הדיונים צריכים להגיע נתונים לגבי המוצר, המתחרה, המחיר, קהל היעד, התייחסות הלקוח למוצר וכ"ד. בחלונות הגבוהים ובחברות הגדולות ומשרדי הפרסום קוראים לזה "קבוצת מיקוד" אך לא כול חברה ועסק יכולים לממן סוג כזה של פעילות או רכישה של שירות חיצוני.
חשוב מאד להדגיש, קבלת החלטה נראה שיש בה חשיבה רציונאלית, אבל לא בטוח, הכוח האנושי והמאוויים האישים יכולים להשפיע על קבלת החלטה רציונאלית, וכאן צריך שיהיה את הפיגורה הנכונה אשר במתן העצה אין לה שיקול אמוציונאלי אלה רק רציונאלי.
בסופו של יום ככול שההחלטות הניהוליות יהיו יותר נכונות ותהליך קבלת ההחלטה לא יבוא משיקולים אמוציונליים שלא קשורים כלל ועיקר לאינטרס של החברה אזי נכונה לחברה הצלחה ושגשוג.