ה-120 הביאה עלינו קריסות לא מעטות של חדלות פירעון,
אנו רואים תאגידי ענק, בנקים, חברות מסחריות בארץ ובעולם, בעלי עסקים קטנים בינוניים וגדולים אשר נאלצו להגיע למצב של חדלות פירעון למה שאנו קוראים "פשיטת רגל"
ועדה שמינה שר המשפטים לשעבר פרופסור יעקב נאמן במטרה לייעל את פעילות האכיפה של הרשות המבצעת קבעה כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בקריסות של חברות ופרטיים אותה הם מייחסים למדיניות האשראי בבנקים ובכלל בשוק הפיננסים אשר העמיסו הלוואות וחייבו לווים בכספים הגדולים עליהם פי כמה.
לאור זאת נוצר מצב כי חברות, עסקים, ובעלי עסקים קורסים מבקשים את הגנת בית המשפט.
לעומת זאת לא מעט בעלי עסקים ובעלי חברות מוצאים את עצמם מתרוצצים בין כתלי בתי המשפט ובמסדרונות ההוצאה לפועל תוך כדי פיתולים כאלה ואחרים על מנת להדוף את התביעות והחבויות המושטות עליהם כתוצאה מערבותם לעסקיהם או מההתחייבויות הכספיות שלא עמדו מולם.
למעשה מתנהל כאן מרדף של חתול ועכבר, כאשר החייב מנסה להחביא את רכושו או כספים אשר לו על מנת לא לשלם את חובותיו מצד אחד ואילו הנושה בעזרת מנגנון ההוצאה לפועל עושה כול שיכול על מנת לחשוף את רכוש החייב, להטיל עיקולים במקומות הנכונים, ולעשות פעולות גבייה שונות כמו הוצאה מטלטלים, חסימת רישיון הנהיגה וכ"ד.
אך עלייה וקוץ בה כי לפי סטטיסטיקה של הבנק העולמי רק 15% הם האנשים המנסים לשקר ולהסתיר את רכושם על מנת שלא לשלם את חובותיהם.
למעשה הליך של פשיטת רגל הוא הטבה שניתנת לחייב אשר מתנהל בשקיפות מלאה מול ההוצאה לפועל או מול בית המשפט וכונס הנכסים הרשמי.
כ יועץ עסקי או מי שנותן ייעוץ עסקי הבנתי כי באחרונה נכנסה הרפורמה המדוברת של פרופסור דוד האן ככונס הנכסים הרשמי האומרת כי הרצון להחזיר חייב למעגל העבודה, או החיים התקנים מבלי שיפול נטל על הציבור יתאפשר עם נקצוב לחייב 18 חודש של חקירתו, גילוי רכושו, שקיפות שלו מול המערכת, וקביעת הסדר התשלומים כול חייב על פי מצבו או יכולתו. (בעבר או עד היום כאשר הרפורמה נכנסה ללא צורך בחקיקה נמשכו הליכים של פשיטת רגל שנים על גבי שנים) היום המטרה להוציא את החייב ממעגל החובות וזאת מבלי לקפח את הנושה ולפגוע פגיעה גסה בקנינו, ולהחזיר את החייב למסלול חיים נורמאלי ותקין.
נכון הוא שבתי המשפט הדנים בפשיטות רגל של פרטיים, עדיין לא הטמיעו הלכה למעשה את הרפורמה המדוברת אך מבחינת תחילתה הרי שרפורמה זאת כבר מיושמת הלכה למעשה.
כמי שעוסק בייעוץ עסקי גם בחברות עם משבר או בעלי חברות אשר נזקקו לשירותי הכונס הרשמי כולל כותב המאמר אני ממליץ בחום רב על מנת למנוע סבל נוסף לקריסה העסקית, לעלבון האישי, לבושת הפנים, להרים את הראש, לשתף את כונס הנכסים הרשמי ואת המנהל המיוחד שימונה, מבלי להסתיר או להחביא, ההפך, להבין שההליך הזה מצד אחד אסור שיקפח את הנושה אבל במידה והחייב נותר ללא כלום או ללא יכולת השתכרות או יכולת השתכרות כזאת ואחרת, עדיף לשתף את הכונס במידע זה ולהשיג את ההפטר בדרך הקצרה והמהירה. לעניין זה צריך ליישם את האמרה ש"השקר הטוב ביותר הוא האמת"