בתחילת מלחמת צוק איתן כתבתי כאן כיצד עסקים צריכים לנהוג בזמן מלחמה.
האמת שלא שיערתי כי המלחמה תיקח כול כך הרבה זמן ויותר מזה אני מתפלא מדוע המדינה לא מכריזה על מצב "מלחמה" מה שכול שר אומר בראיון בטלוויזיה כי אנו נמצאים ב"מלחמה". הסיבה מדוע ממשלת ישראל לא מכריזה על מצב "מלחמה" נובעת מסיבות כלכליות שממשלת ישראל לא תוכל לעמוד בה בפרט אחרי כול ההוצאות והפיצויים שתצטרך לשלם.
זה נכון שאנו נמצאים בתקופת מלחמה, ומלחמה זה לא מצב של "פיקניק" זו סכנה מוחשית לחיילים, זו סכנה לאזרחים, וזו אנדרלמוסיה שלמה בעולם הכלכלה והמשק הישראלי, משק עסקי שנפגע ביום יום. וגם בו יהיו חללים רבים. אני צופה כי עסקים רבים יקרסו וימלאו שוב את מסדרונות בתי המשפט ולשכות ההוצאה לפועל.
הממשלה מבקשת לפצות עסקים, אבל זה רק בטווח מסוים מגבול הרצועה ולדעתי הפיצוי יהיה יותר ברמת ההוצאות ולא ברמת הרווח. הממשלה לא מתכוונת לפצות את רוב העסקים בארץ אשר עסקיהם עמד מלכת מתחילת המלחמה.
עסקים זה מעגל, עסק לא מכניס כסף הוא גם לא יכול לשלם לספק שלו שלא יכול לשלם לספק שלו, לעובדיו, שכר דירה שיקים דחויים ומה לא עוד, גם ההגדלה של הממשלה למתן הלוואות בערבות מדינה זה כסף שיעמיס על העסקים ולא יעזור להם כי מצב השוק העסקי גם לפני המלחמה לא היה מזהיר במיוחד.
אז מה עושים? איך עוברים את המצב הזה? איך בכול זאת שורדים?
ראשית הייתי מציע לכול בעל עסק לפתוח גיליון אקסל ומכניסים (ומי שלא מכיר אקסל שישרטט לו על נייר משבצות) את ששת החודשים הקרובים.
1. רושמים את כול ההוצאות הקבועות
2. רושמים את ההתחייבויות (החזר הלוואות-כרטיסי אשראי-שיקים דחויים)
3. רושמים תחזית רכישות מספקים (לפי מכירות חודש יולי 2014)
4. מסכמים…..
לאחר הסיכום רושמים את תחזית התקבולים (ההכנסות) לפי חודשים שהמפתח הוא חודש יולי 2014
במידה וההוצאות עולות על ההכנסות ההמלצות שלי הם כדלקמן:
א. משטחים את ההלוואות, כרטיסי האשראי, שיקים דחויים, תשלום למוסדות מע"מ ביטוח לאומי ביטוחים אישיים, ל-6 חודשים + (אפשר גם בהתייעצות עם רואה החשבון לחלק את התשלומים הסוציאליים, לקופות, לפנסיה ורק שלא יעבור את השנה הקלנדרית)
ב. חותכים בהוצאות בצורה דרסטית אבל שלא תפגע בעסק, במיתוג שלו, וביכולת המכירה שלו. (הקטנת נסיעות, שימוש במלאים קיימים או רכישת מלאי לצורך מכירה בפועל, צמצום בכוח אדם, הפסקת חיוב בגין תכנית חסכון או צבירת שומנים כמו שהבנק אוהב,) כול עסק יודע בדיוק היכן הוא יכול לחתוך.
בצורה זאת ניתן לקרב את ההוצאה החשבונאית והתזרימית להכנסה מה שיקטין את העומס על העסק.
אנו נמצאים בתקופה של "מלחמה" ולכן יש את כול ההצדקה לעסקים לפעול בכדי להמשיך את קיומו של העסק גם לאחר המלחמה. מדינה חייבת בעסקים ולכן לא צריך לחשוש ממעשים דרסטיים בתקופה זאת.